Technisch Beheer

Wat levert energiemonitoring jouw bedrijf op?

Hoeveel stroom verbruiken jouw processen, installaties en afdelingen op welke momenten? Door het elektriciteitsgebruik continu te monitoren, krijg je inzicht in jouw energiestromen. Dat helpt je om te besparen, voldoen aan de wetgeving en vermogen vrij te maken voor piektijden.

In dit blog werpen we een blik op de energiebesparingspraktijk: voor welke doelen kan jouw bedrijf energiemonitoring inzetten en welke businessvoordelen levert dat op? In een eerder blog zijn we al dieper ingegaan op de (nieuwe) energiebesparende wet- en regelgeving vanuit Europa en Nederland. Dit zijn actuele redenen om jouw energieverbruik te monitoren. Maar naast wetgeving zijn er nog drie belangrijke redenen om jouw stroomverbruik in de gaten te houden:

1. Je krijgt inzicht in energiestromen.
2. Je kunt slim kosten besparen.
3. Je kunt vermogen vrijmaken voor bedrijfsgroei en piekmomenten.

Voldoen aan wetgeving
De eerste reden om het energieverbruik te monitoren, is een ‘moetje’. De overheid heeft zich gecommitteerd aan de Europese Green Deal (een klimaatneutraal Nederland in 2050). Om dit doel te bereiken, legt de overheid bedrijven verschillende energiebesparingsplichten op. Als Nederlands bedrijf ben je verplicht om je aan deze wet- en regelgeving te houden. Toch gelden niet voor elke organisatie dezelfde regels. De energiebesparingsplichten zijn afhankelijk van de omvang, het energieverbruik en de omzet. Wil je weten aan welke energiebesparingsnormen jouw bedrijf moet voldoen? Lees dan het blog ‘Voldoet jouw bedrijf aan de energiebesparende plichten?’.

Inzicht in energieverbuik

‘Meten is weten’ geldt als geen ander voor energiemonitoring. Wanneer je inzicht hebt in je elektriciteitstromen, weet je waar en hoe je jouw energieverbruik kunt terugdringen. Op deze manier vormt inzicht de sleutel tot het voldoen aan wetgeving, het realiseren en het creëren van minder piek- of juist meer vermogen.

Bij energiemonitoring kan je vanaf een centrale locatie inzien hoeveel stroom in jouw complete organisatie gebruikt en opgewekt wordt. Op elk moment, voor elke aangesloten stroomgroep en elke installatie. Dit geeft je bijvoorbeeld gedetailleerd inzicht in het sluipverbruik per groep, productielijn en afdeling. Wist je bijvoorbeeld dat sta-zit-bureaus een motortje hebben dat constant stroom verbruikt (stand-by)? Of dat verlichting ’s nachts aanstaat terwijl er niemand aanwezig is? Door energiemonitoring toe te passen, krijg je ook zicht op het blindvermogen. Dit is het energieverlies per apparaat of groep, vaak veroorzaakt door warmteverlies. Zie het als de schuimkraag op een getapt biertje. Je betaalt er wel voor, maar je drinkt het niet.

Energiemonitoring

Energie besparen

Door monitoring weet je exact hoeveel energie specifieke processen op bepaalde momenten gebruiken. Denk aan een productieproces of de laadpalen voor elektrische voertuigen. Ook weet je wat er, wanneer aan energie opgewekt wordt door bijvoorbeeld zonnepanelen en wat je op een specifiek moment betaalt voor de afgenomen stroom. Zeker met een variabel tarief, kan dat erg nuttige informatie zijn om kosten te besparen.

Het besparingsmes snijdt aan twee kanten: aan de ene kant zorgt monitoring ervoor dat je weet wat de interne grootverbruikers zijn. Met deze informatie kun je bepaalde machines anders instellen, energieslurpende verlichting of apparaten vervangen en werkprocessen energiezuiniger inrichten. Aan de andere kant kan je processen afstemmen op de energieprijs en de opwekking van zonnepanelen. Bijvoorbeeld door warmtepompen of boilervaten in te laten schakelen wanneer de zon schijnt. Hierdoor bespaar je gemiddeld 0,05 euro op energiebelasting en op transporttarieven. Deze 0,05 euro per kWh lijkt weinig, maar is opgeteld toch een flinke besparing op jaarbasis. Of zet laadpalen gefaseerd aan om te voorkomen dat je het gecontracteerde vermogen overschrijdt. Daarnaast kan je ook organiseren dat je meer energie afneemt tegen lage tarieven.

Meer vermogen
Ons elektriciteitsnet loopt tegen zijn grenzen aan. Dat heeft impact op mogelijke bedrijfsgroei. Het is immers niet altijd mogelijk om meer vermogen van de netbeheerder te ontvangen. Monitoring kan dan uitkomst bieden. Want als je weet wanneer de afnamepieken zijn en welke processen daarvoor zorgen, kan je daarop inspelen en deze pieken afvlakken. Bijvoorbeeld door machines, warmtepompen of laadpalen niet allemaal tegelijk in te schakelen. Zet bijvoorbeeld koel-vriesruimtes in de nacht – wanneer de energievraag laag is – een paar graden lager. En schakel de vriesruimte uit tijdens de ochtendpiek. Op deze manier smeer je jouw stroomverbruik uit over de dag, waardoor je op piektijden vermogen overhoudt voor andere processen.

Maar monitoring is meer dan meten. Alleen de cijfers zeggen niet zoveel: het gaat erom dat je die vertaalt naar bruikbare inzichten. Welke apparaten zijn de grootste oorzaak van sluip- en blindverbruik? Welk proces kan het wel af met minder energie? Hoe kun je stroomafname slim spreiden? En hoe kan je energiemonitoring op maat afstemmen op de wensen van jouw bedrijf? De afdeling Technisch Beheer van Kremer Techniek kent de praktische mogelijkheden en onmogelijkheden van energiemonitoring als geen ander. Daarnaast heeft Technisch Beheer de kennis en knowhow om geïnterpreteerde cijfers te vertalen naar passende oplossingen.

Bart Schepers

Bart Schepers
Operationeel Manager Technisch Beheer

E-book energiemonitoring

Volg Kremer op social media