NETCONGESTIE

Voorkom netcongestie – Slimme tips en oplossingen

SPANNING OP HET NET –  Netcongestie kan een stevig obstakel vormen voor ondernemers die willen innoveren en uitbreiden. Van nieuwe machines in je productielijn tot de installatie van zonnepanelen of laadpalen voor elektrische voertuigen. In dit blog verkennen we praktische scenario’s en bieden we concrete tips om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Want verwacht wordt dat dit probleem de komende vijftien jaar zal aanhouden.

Voorkom netcongestie

Ontdek hoe je netcongestie slim aanpakt

De belangrijkste tip die we mee kunnen geven is, begin ver voor deze scenario’s gaan spelen al met de voorbereidingen. We adviseren je dan ook om vanaf het begin onze experts te betrekken bij je projecten. Of het nu gaat om het in kaart brengen van de benodigde stroom, het afsluiten van contracten met netbeheerders, of het implementeren van creatieve oplossingen – vroegtijdige betrokkenheid zorgt voor minder verrassingen en meer energiezekerheid op de lange termijn. Als je dit niet hebt gedaan lees dan vooral verder:

Scenario 1: Uitbreiding van je machinepark

Stel je voor: je hebt geïnvesteerd in geavanceerde machines om je productiecapaciteit te verhogen. Alles staat klaar voor een productieboost, maar dan blijkt dat je huidige elektriciteitsaansluiting niet voldoet. Voordat je het weet, loop je tegen de grenzen van het elektriciteitsnet aan.

Wat kun je doen?
Begin met je stroombehoefte in kaart te brengen (Energiemonitoring) om een duidelijk beeld te krijgen van je huidige en toekomstige energieverbruik. Dit voorkomt verrassingen en stelt je in staat proactief oplossingen te zoeken. Netcongestie piekt namelijk vooral in de ochtend en tegen het einde van de middag. Een simpele oplossing is om je machines vroeger of later in te schakelen. Ook het slim beheren van de energie die je verbruikt en zelf opwekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen, helpt flink. Dit kun je doen door een Energiemanagementsysteem.

Terwijl je wacht op een netverzwaring, kun je overwegen om tijdelijke energievoorzieningen te gebruiken, zoals een batterij. Lees er meer over in ons andere blog:  Wel of niet investeren in een zakelijke opslagbatterij?

Scenario 2: Laadpalen voor elektrische voertuigen

Laadplein autodealer

Een ander veelvoorkomend scenario is de aanschaf van elektrische bedrijfswagens, met de intentie om ook snelladers te installeren. Maar wat als je erachter komt dat je huidige aansluiting dit niet aankan en je over je gecontracteerde transportvermogen (GTV) gaat?

Wat kun je doen?
Slim laden toepassen: overweeg netbewust laden, dit is een manier van slim laden die de beschikbare stroom efficiënt verdeelt over de dag. Ook kun je er een batterij bij plaatsen die in staat is om tijdelijk piekbelasting op te vangen. Benut zonnestroom: Koppel de zonnestroom aan de laadinfrastructuur, stem vraag en aanbod op elkaar af. Lees er meer over in ons andere blog:  Is jouw bedrijf klaar voor de transitie naar een elektrisch wagenpark?

Scenario 3: Investering in zonnepanelen

Je besluit om zonnepanelen te installeren om duurzamer te ondernemen en de energiekosten te drukken. Alles lijkt perfect, totdat je beseft dat de teruglevering aan het net beperkt is door netcongestie.

Wat kun je doen?
Werk samen met onze experts om niet alleen de installatie, maar ook de integratie van zonne-energie in je totale energiebeheer te plannen. Dit kan inclusief energieopslagsystemen die helpen de opgewekte energie optimaal te benutten, ook als terugleveren tijdelijk niet mogelijk is. Ook bestaat de optie voor het plaatsen van een dynamische vermogensregeling. Hierbij, wordt de opgewekte zonne-energie continu afgestemd op de energievraag van de elektrische installatie. Hierdoor gebruik je een groot deel van de opgewekte stroom direct voor je eigen elektriciteitsbehoefte. Lees hier hoe we dit voor Wiggers in Winterswijk hebben gedaan

Wij begrijpen dat netcongestie frustrerend kan zijn, maar met de juiste voorbereiding en samenwerking kunnen we creatieve en effectieve oplossingen vinden die jouw bedrijf vooruit helpen. Neem hiervoor contact op met onze StroomVersnellers. ze helpen je graag verder.

Mark Lieven Kremer

Mark Lieven
Engineer Duurzame Energie